Käytiin äsken treenamassa ulkona. Otimme ensiksi kakeja, seis-maa ja maa-seis vaihdoilla. Meillä kaket on siis treenattu niin, että takapää on koko ajan paikoillaan. Jätin koiran maahan ja kävelin noin viiden metrin päähän, ja kun koira teki oikean vaihdon, kävin sen luona palkkaamassa. Seis-maa suijui hyvin, ja koira ei liikkunut. Maa-seis vaihdoissa asteli välillä yhden askeleen eteen, ja silloin käskin koiraa peruuttaamaan jonkin matkaa. Sitten uusiksi. Lopuksi tehtiin vielä "kake-leikki" eli koira maahan, siitä käsky seisomaan ja sitten heitin namin sen taakse. Kun koira hakee palkkaansa takaa, siirtyy se automaattisesti koko ajan taaemmaksi ja matka kasvaa. Sitten käskin sen uudelleen maahan ja siitä seisomaan. Tällä päästiin lopulta noin kahdeksan metrin matkalta onnituneeseen maa-seis vaihtoon :) Tällä keinolla ainakin me ollaan saatu nopeasti lisää matkaa, kun koiran ajatus on koko ajan takanapäin. Palkkauksen suunta on siis ehdottomasti oltava koiran taakse, ja kannattaa olla pitkälle lentäviä makupaloja.  Lopuksi vielä kaksi maa- istu vaihtoa suunnilleen voittajan matkalla.  Viimeisestä heitin pallon taakse. Näitäkin pitäisi aina muistaa harjoitella, eikä vain niitä vaikeimpia vaihtoja!

Seuraamisessa harjoiteltiin ensiksi vasemmalle käännöksiä. Taralla takapäänkäyttö juuri niissä meinaa unohtua välillä, joten sitä pitää aina palautella mieleen. Vasemmalle käännöksen jälkeen peruutin siitä suoraan muutaman askeleen taaksepäin. Näin koira joutuu tekemään kunnolla töitä pysyäkseen mukaan, ja se joutuu peruutuksen ansiosta käyttämään takapäätään. Näitä tehtiin muutama ja sitten sama vielä täyskäännöksillä (vasempaan). Kannattaa tosin olla opetettuna koiralle ensiksi peruutus, sillä jos koira "loikkii" vierelle, se ei vielä hallitse kunnolla takapäänkäyttöään. Sivuaskeleet oikealle sujuivat hyvin, mutta vasemmalle on vielä työtä etenkin ohjaajan suunnan säilyttämisessä. Piirsin lumeen viivan, joka helpotti suoraan sivulle kävelemistä. Astun vasemmalle niin, että ensin oikea jalka tulee ristiin joten koira meinaa helposti vielä "vinoutua"  näissä. Autoin sitä namilla pysymään oikeassa paikassa. Loppuun tein vielä peruutuksia viereltä ja ne sujuivat hyvin, kun oli jo ekoissa harjoituksissa päässyt peruuttamaan.

Sitten vielä riehakasta leikkiä, kun oli tämän päivän harkat melkoista viilausta:) Illalla käydään vielä tekemässä ruutu, tänään tarkoitus olisi etten enää näytä koiralle kosketusalustaa, kun vien sen ruutuun. Lappua ei tänään kuitenkaan oteta vielä pois. Sitten noutojen palautuksia olisi myös tarkoitus ottaa.