Eilen tehtiin ruutu, jääviä ja kakeja. Ruutua tehtiin nyt hyvin näkyvällä kosketusalustalla,  mutta en tajunnut kokeilla sitä ensiksi Taran kanssa, joten ruutuun mennessään se ei hoksannut alustaa. Odotin, että se tarjoaisi paikkaa itse, mutta rupesikin tekemään ruudussa merkkiä (!), jota ei kyllä olla pitkilleen edes treenattu. Kun odotin lisää, koira rupesi tekemään ihan omiaan ja tuomaan ruutumerkkiä minulle...Taran kanssa täytyy näköjään aina varmistaa, että se varmasti tietää mitä pitää tehdä, koska se lannistuu ja paineistuu epäonnistumisista ja varsinkin ollessaan kauempana minusta, ei kykene toimimaan niin hyvin. Mitenkähän sitä saisi auttettua tarjoamaan enemmän ja kokeilemaan? Mielestäni tuo merkin tuominen ei nimittäin ollut tarjoamista, vaan sitä että koiran piti tehdä jotakin eikä tiennyt yhtään mitään. Tarjoava koira olisi mielestäni tuossa tilanteessa kokeillut eri paikkoja ruudussa eikä lannistunut, kun kehua ei vielä kuulu. Sitten kokeiltiin alustaa erikseen, ja meni se lopulta ruutuunkin. Kyllä antaa haasteita, kun pitäisi aina saada koira onnistumaan... En tiedä auttaisiko tuossa se, että tekisi tarkoituksella jotain, mitä koira ei vielä 100% osaa vai pahentaisiko se vain asiaa... 

Jäävissä harjoiteltiin kuuntelua: maahanmenoa ja seisomista vuorotellen. Kävin kahdesti korjaamassa sen maasta seisomaan, kun ei kuunnellut yhtään. Lopulta teki molemmat liikkeet hyvin! Pitäisi vielä vain lisätä istuminen mukaan ja todellakin käyttää aikaa tuohon kuuntelemiseen. Koira osaa kaikki liikkeet, mutta tekee usein sitä, mit kuvittelee minun haluavan: ei sitä, mitä oikeasti pyysin. Palkkauksen tasapainokin on tuossa tärkeä; se mitä on palkkailtu eniten, niin sitä koira myös useimmin tekee. 

Kakeja tehtiin sarjana, sekä yksittäisenä vaihtoina noin kolmesta metristä. Kaikki vaihdot onnistuivat, paitsi sarjassa seis-istu. Sitä pitää vielä vahvistaa niin, että koiran ajatus on taakse. 

Tänään tehtiin kaksi ruutua, jotka nyt onneksi menivät hyvin! Kokeilin alustaa Taran kanssa suosiolla ensin pari kertaa ilman ruutua.