Treenasimme tänään ruutua, luoksetuloa sekä seuraamista läheisen koulun kentällä.

Olen tehnyt ruutua kosketusalustalla, eli opettanut koiran ensin koskemaan tassullaan johonkin alustaan (minulla on käytössäni pakasterasian kansi) ja kun kosketusalusta sujuu monen metrin päästä, niin sen voi lisätä ruutuun. Kannattaa todella pitää huolta siitä, että koira varmasti koskettaa aina alustaa ja osaa sen kunnolla, ennen ruudun lisäämistä kuvioon. Itse jarrutin meidän ruudun edistymistä juuri sillä, kun kuvittelin koiran osaavan alustan enkä vaatinut kosketusta kunnolla, vaan pelkkä koiran vilkaisu alustaan riitti. Tästä seurasi se, että alustasta huolimatta se ei osannut mennä oikealle paikalle vaan samoili ruudussa. Siispä ryhdyin opettamaan alustaa uudestaan ja vaadin nyt AINA, että koiran toinen etutassu on alustan päällä. Näin minä eikä koira päästä luistamaan vaatimustasosta ja ruudun paikka tulee paljon helpommaksi.

Kenttä oli melko luminen eikä ihan valaistu, joten se vaikeutti hiukan lapun näkymistä. Jätin Taran istumaan n. 25 metrin päähään ruudusta ja vein alustan sinne. Ruudusta näytin sitä vielä Taralle. Ensimäisellä kerralla pidin vielä pannasta ja "hetsasin" hiukan. Tara juoksi ruudun takareunan yli, osin siksi, että lappu ei näkynyt kunnolla ja osin, koska lumessa juokseminen oli niin ihanaa :) Odotin, että se etsii paikan ja heitin pallon. Toisella kerralla veimme yhdessä alustan ja otin koiran sivulle ja kysyin "Missä ruutu?". Tara katsoi ruutua ja sanoin käskyn. Tuota ei olla vielä hirveästi harjoiteltukaan, koira on yleensä lähtenyt "vapaana" sivulta. Nyt meni suoraan kosketusalustalle ja vauhti oli hyvä. Palkkasin taas pallolla ja mentiin vielä yhdessä ruutuun leikkimään narulelulla. Oli ehkä ihan hyvä, että koira joutui etsimään alustaa, koska nyt näki että se sen on oppinut. Pitää vaan jatkossakin muistaa rauhassa odottaa. Vielä vähän aikaa mennään näin, mutta kohta rupean ottamaan lappua pois siten, että ensiksi ruutuun lapulle, sitten ei lappua ja heti palkka ja taas lapulle.

Luoksetuloja tein kaksi, noin 30 metrin matkalla. Ensimmäisestä pysäytin aika kauas seisomaan, sekä suullisella, että käsimerkillä. Avoimen kisoissa on ollut käsimerkki käytössä, mutta treenaan usein molempia yhtä aikaa. Sitten voi aika ajoin taas testailla yhdellä käskyllä kumpi toimii paremmin. Lisäksi kun harjoittelen pysähdyksien napakkuutta, pieni lisäapu ei haittaa. Toinen luoksetulo oli suora ja kun koira tuli hyvällä vauhdilla, heitin pallon taakseni.

Lopuksi seuruutiin pitkää suoraa, jossa juoksua ja hidasta kävelyä ja kaksi peruutusaskelta sekä kaksi sivuaskelta oikealle. Seuruussa oli hyvä vire ja kontakti, mutta nyt ongelmaksi on meinannut tulla edistäminen. Olen joutunut palkkaamaan paljon eteen, koska koira on omasta mielestäni ollut liian takana. Lisäksi se saisi olla vähän tiiviimpii, joten käytän nyt "kuurina" kainalopalkkaa, minkä pitäisi tiivistää koiraa. Lopuksi vielä leikittiin narulelulla ja palkaksi oli vielä iltaruoka.

Mukavat treenit ja ohjaajallekin tuli lämmin =)